Kornea hastalığı, gözün önündeki şeffaf tabaka olan kornea ile ilgili sorunları ifade eder. Farklı nedenlere sahip birçok kornea hastalığı türü vardır.
Kornea hastalığının belirti ve semptomları bir dereceye kadar kornea hastalığının tipine ve spesifik nedene bağlıdır.
İlişkili semptomlar ve belirtiler şunları içerebilir:
• Göz ağrısı
• Bulanık görme
• Gözde kızarıklık
• Baş ağrısı
• Işığa karşı aşırı hassasiyet
Kornea Hastalığı Tedavileri:
Nakiller:
Doktorlar, korneayı çıkararak ve değiştirerek bu hastalığın birçok formunu tedavi eder. Bu tedavi, iridokorneal endotel sendromu, keratokonus, kafes distrofisi ve diğer birçok çeşidi olan kişilere yardımcı olabilir. Bir göz doktoru, mevcut korneayı trefin adı verilen bir aletle çıkarır. Daha sonra, bağışlanan yedeği son derece ince bir dikişle tutturur. Özel göz damlaları iyileşme sürecini hızlandırır.
Lazer Tedavisi:
Bilgisayar kontrollü bir excimer lazer ile birçok enfeksiyon ve distrofiyi tedavi etmek mümkündür. Lazer, hastalıklı veya düzensiz dokuyu yok eder ve vücudun onu değiştirmesini sağlar. Hastalar genellikle hızlı bir şekilde iyileşir. Lazer tedavisi, yalnızca korneanın yüzey tabakasının onarılması gerektiğinde en iyi sonucu verir.
Çapraz Bağlama:
Keratokonusu tedavi etmek için kornea çapraz bağlama kullanılabilir. Buna nispeten yeni prosedür ultraviyole ışınları kullanır. Kornea dokusunu stabilize ederek hastalığın gelişimini geciktirir. Araştırmacılar, çapraz bağlamayı daha fazla hasta için faydalı hale getirebilecek yeni teknikleri denemeye devam ediyor.